De perfecte foto voor je CV – 5 tips vanuit neuromarketing

Standaard

Banner Foto op je cv - de do's

Het is een vraag die veel sollicitanten bezighoudt: plaats je een foto op je cv of niet? En zo ja, hoe zorg je er dan voor dat die foto je cv maakt in plaats van breekt? Volgens recruiters maakt een goede profielfoto je curriculum vitae relevanter. Enerzijds omdat dat een completer beeld geeft van wie jij bent. Anderzijds omdat de meeste mensen visueel zijn ingesteld, waardoor een combinatie van tekst en beeld extra aanspreekt. Bedenk daarom goed, wat je met je profielfoto doet!

Een geschikte profielfoto heeft een aantal kenmerken: professioneel maar niet saai, enthousiast maar niet uitbundig, mooi maar niet nep. Een passende foto op je cv is net als een goed gekozen accessoire of overhemd, want het onderstreept je persoonlijkheid, maar leidt niet af. Het geeft je iets extra’s, en bepaalt niet je look. Het zegt iets over je, terwijl het genoeg te raden en te vragen overlaat.

Picture perfect op je cv: zo doe je dat 

Soms ligt iets zo voor de hand, dat je je afvraagt waarom je er niet eerder op bent gekomen. Dat dit ook het geval kan zijn bij het kiezen van de juiste profielfoto, laten we je zien aan de hand van 5 inzichtelijke tips: van fotostress naar fotofun met neuromarketing!

1. Laat links niet links liggen!
Is het je weleens opgevallen dat beroemde portretkunstenaars hun vrouwelijke modellen al eeuwenlang het liefst van de linkerkant portretteren? En dat machtige manspersonen ons op schilderijen vaak de rechterwang toekeren? Bij deze. Hoe dit zit? Onze linker hersenhelft is verantwoordelijk voor onze sociale vaardigheden, het rechterdeel bepaalt in hoeverre we risico’s nemen. De linkerkant van ons gezicht toont dus meer emotie dan de rechterhelft. En wat goed genoeg is voor Napoleon en Mona Lisa, is natuurlijk prima voor ons. Wil jij op weg naar je nieuwe job een bepaalde mate van dominantie, controle en besluitvaardigheid uitstralen? Neem een foto van rechts. Past betrouwbaarheid en empathie meer bij je? Draai naar links.

2. Om door een ringetje te halen
Een sprekende cv-foto begint met recht in de camera kijken, met als finishing touch een duidelijke limbale ring. Deze term is waarschijnlijk alleen bekend bij oogartsen, opticiens en fanatieke pubquizzers, maar mag in dit rijtje niet ontbreken. Want, met een prominente cirkel rondom je iris heb je wat foto-interpretatie betreft een streepje voor. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat mensen die in het bezit zijn van ogen mét een zichtbare limbale ring, jeugdiger en gezonder overkomen. Kunnen jouw ogen wel een donker randje gebruiken? Zowel de lenzenshop als Photoshop bieden uitkomst.

3. With a little help from my friends
Vind je het lastig om zelf de ultieme cv-foto te kiezen? Dan is dit de beste tip die we je kunnen geven: laat het aan anderen over! Het is algemeen bekend dat de meeste mensen veel kritischer zijn voor zichzelf dan voor anderen wat betreft het beoordelen van (pas)foto’s. Waarom dus niet profiteren van de mildheid van je peers? Vraag je vrienden/huisgenoten/partner/familie dus om feedback. Liever anoniem? Upload je headshot via Photofeeler, geef aan waar je de foto voor wilt gebruiken en laat de mening van anderen tot je komen!

4. Cheese!
Voor je ID-kaart of paspoort zijn de regels duidelijk: niet lachen. Maar of dat ook geldt voor de foto op je cv of LinkedInprofiel, is per situatie verschillend. Je kunt je afvragen of je als senior jurist, begrafenisondernemer of CEO van een internationaal bedrijf schaterlachend moet poseren voor je profielfoto. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een neutrale, ietwat strakke en zelfverzekerde blik hoog scoort op de schaal van dominantie en proactiviteit. Het overwegen waard dus.
Wil je naast daadkrachtig toch ook wel benaderbaar en betrouwbaar overkomen, bedenk dan dat een bescheiden, maar gemeende lach het beste van twee werelden combineert: leiderschap & daadkracht én vertrouwen & empathisch vermogen. Het is maar dat je het weet.

5. Proost op de goede afloop
Het spreekt voor zich dat foto’s van vrijdagmiddagborrels en andere proostgelegenheden niet thuishoren op je cv. Toch is het volgende inzicht – in het kader van fake it ‘till you make it – het vermelden waard. Uit meerdere studies komt namelijk naar voren dat de profielfoto’s van sollicitanten die een (één!) alcoholische versnapering tot zich hebben genomen, positiever beoordeeld worden dan foto’s van compleet nuchtere of lichtelijk aangeschoten mensen. Waar hem dat in zit blijft een beetje speculeren, maar aannemelijk is dat je met 1 drankje op net wat meer ontspannen en gezonder oogt. Denk aan: bescheiden blosje, losse houding en open blik. Durf jij het aan om dit uit te proberen? Je hebt het niet van mij 😉

Al met al komt er heel wat kijken bij het ideale plaatje op je cv. En omdat je geen tweede kans krijgt om een goede eerste indruk te maken, is het altijd de moeite waard om even stil te staan bij de keuze van je profielfoto. Misschien pas je sommige tips onbewust al wel toe, en begrijp je nu waarom je meestal spontaan kiest voor een bepaalde houding of blik als je gaat poseren. Wetenschappelijke inzichten die leiden tot fotogenieke hoogstandjes, doe er vooral je voordeel mee!

Banner Beatles

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s