Steeds verrassend, altijd voordelig

Standaard

Banner WachtenKruidvat, wie kent het niet? Net als ‘Sinterklaas, Sinterklaas en (natuurlijk) Zwarte Piet’. Maar daar waar de nadruk bij Sint en Piet ligt op géven, werd mij duidelijk dat A.S. Watson moeite had met krijgen en ontvangen.

In 2013 woonde ik in Den Haag de Masterclass Recruitment bij. Vooraf was er de mogelijkheid om je in te schrijven voor verschillende onderdelen. De workshop die mij het meest is bijgebleven is die van A.S. Watson; ‘Hoog volume aan sollicitaties? Van kwantiteit naar kwaliteit!’

A.S. Watson (ASW) is het moederbedrijf van Kruidvat, Trekpleister, ICI Paris XL, Prijsmepper en Pour Vous. Met 1.400 winkels en 20.000 medewerkers in Nederland een alom bekende én grote retailer. De teamleider Recruitment en Arbeidsmarktcommunicatie van A.S. Watson deelde wat termen en cijfers met de aanwezigen:

  • 6.500 vacatures in 2013
  • 200.000 sollicitaties in 2013
  • 1.300 sollicitaties per dag in 2013
  • maandag piekt wat betreft het aantal sollicitaties
  • 71% meer sollicitaties in 2013 ten opzichte van 2012
  • 60% minder ‘eerste gesprekken’ (ondanks de hogere instroom) ten opzichte van 2012

Dit alles gemanaged door een team van 3 recruiters. DRIE. Meteen de nuance dat de bulk van sollicitaties voor de vulploeg- en winkelmedewerkersvacatures werd afgehandeld door de winkelmanagers. Het waren puur de kader- en schaarsteprofielen die overblijven voor het driekoppige team in Renswoude.

Dat A.S. Watson de Kruidvat-slogan meer dan geloofwaardig gestalte geeft, blijkt uit het feit dat er géén vacatures geplaatst werden op jobboards (voordeel!). Enkel op de eigen ‘werken-bij’-sites werd geplaatst en dan alleen voor het winkelpersoneel. Oh?

Op LinkedIN werd gepost voor winkelmanagers en HK-medewerkers. Ah! Verder was 1 van de 3 recruiters dedicated searcher. Verrassend! En oh ja, open sollicitaties waren anno 2013 een no-go bij ASW. Huh? Tja, het verwerken van de reacties op uitgezette vacatures neemt nu eenmaal nogal wat tijd in beslag. Don’t call us, we’ll call you!

Het lijkt of het ze aan kwam waaien…maar de stelling van ASW was dat het beter kon én moest. Minder kwantiteit en meer kwaliteit was het doel. Het was dus van belang om eerst helder te hebben wat dat dan (per vacature) inhoudt; kwaliteit. Als dat eenmaal duidelijk is, kan een goed afgesteld ATS-systeem heel wat werk uit handen nemen. Dan  het referral-programma. Dit leverde bij ASW weliswaar geschikte kandidaten op, maar haperde helaas bij de follow-up van de bonussen. Al met al was mijn conclusie dat ASW goud in handen had en nog steeds heeft, dus volgens mij zou de focus niet alleen moeten liggen op de vraag: hoe trekken we de juiste kandidaten aan? Met deze volumes zou recruitment ook moeten kijken naar: hoe behouden we de afgewezen kandidaten als winkelklant?

Als ik recruitment manager was geweest bij A.S. Watson, zou ik in het kader van de Candidate en Client Experience een to-do-list opstellen met onder andere de volgende punten:

  1. Bonus aan wie bonus toekomt (to refer or not to refer);
  2. Langetermijnvoordeel (investeer in een ATS-systeem dat selecteert, rankt én bewaart);
  3. Human Capital » Capital spending Humans (kortingsbon voor afgewezen sollicitanten).

Een verrassend voordelige Sinterklaas toegewenst!

And now he calls and begs and crawls
It’s telephone deja vu
We got percentage points and lousy joints
And all the glitter we can use, Mama
So, uh huh, don’t call us now, we’ll call you

Listen kid you paid for the call
You ain’t bad but I’ve heard it all before
Don’t call us, we’ll call you
Don’t call us
Don’t call us, we’ll call you

Banner Sugarloaf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s