Het klikgesprek, diggen of dissen?

Standaard

Banner Thats The Way

Het is hard werken in de spotlights. Héél. Hard. Werken. Je CV ligt onder een vergrootglas, dus je zorgt ervoor dat elk onderdeel voorzien is van passende belichting: gedimd waar het moet, schijnwerper waar het kan. En dan word je uitgenodigd. Of je de invite nu te danken hebt aan een perfecte online presentatie, een succesvolle lobby of een prachtig trackrecord, het resultaat staat hier vaak helemaal los van. 

And the nominees are…

Wat te doen als de bijrolspeler er zonder duidelijke nominatie steeds weer vandoor gaat met de Oscar die eigenlijk was bedoeld voor de leading act? Andere rolverdeling? Nieuw script? Laten we eens samen kijken naar de impact van deze (edel)figurant. Allang geen debutant meer. Verdient meestal geen schoonheidsprijs. Pakt desondanks te pas, te onpas en vaak ook last minute het (hele) podium. Please welcome: het klikgesprek; artiestennaam de klik.


Er was eens…pitch perfection

Iedereen die online paden bewandelt, zoekt naar antwoorden. Welke auto past bij mijn budget/imago? Is rood het nieuwe zwart? Wat voor soort opleiding sluit aan op mijn capaciteiten? Wanneer ga ik voor de volgende carrièrestap? Je stelt je kwetsbaar op voor een nieuwe rol en dan ineens komt er een nieuw script je kant op. Wat een leuke vacature! Je pitcht en doorloopt het hele interviewtraject, dat bestaat uit (zo lijkt het) hónderden ja-/nee-vragen, open vragen, multiple-choicevragen, reflectievragen, checkvragen, doorvraagvragen, doorzaagvragen en eliminatievragen. Gevolgd door rehearsals in de vorm van rollenspellen en assessments: typsnelheid, flexibiliteit, luisteren, rekenen, spellen, downloadvaardigheid, ruimtelijk inzicht en topografie, niets wordt aan het toeval overgelaten. Vandaar dat je als gecaste kandidaat alvast je Golden-Globe-speech voorbereidt.


Toen kwam er…een monsterlijke interventie

‘Het’ neemt het woord, overvalt, verbluft en verbijstert: het monster dat ‘klikgesprek’ heet. The Click. Domineert de scène. Maakt dat jij je tekst vergeet en naar adem hapt. Sterker nog, je valt uit je rol. Ondanks (of dankzij?) alle goede testresultaten en dito voorbereidingen. Je wordt naar huis gestuurd. Want het klikt niet. Huh? En met wie de klik er dan niet is of waarom niet, daar kom je nooit echt achter. Frustrerend! Aansluiting gemist? Kans verkeken.

 

…en ze maakten er simply the best van!

Een goed gespeelde rol, underdog of niet, verdient wat mij betreft meer dan een troostprijs: ‘Nobody puts Baby in a corner’ (een van mijn favoriete filmquotes aller tijden, maar dat terzijde), maar dan moet de op- of tussenkomst wel goed belicht zijn…

Even terug dus naar de selectie-volgorde: na een match op harde criteria, lijkt een klikmoment (speeddates?!) een logische next step. Na wederzijdse face-to-face-vibes volgen de overige (inhoudelijke) en vaak zeer kostbare tests, assessments en wat dies meer zij. Dit stappenplan zou wel eens heel veel (doorloop-)tijd, onbegrip en frustratie kunnen besparen bij zowel kandidaten, opdrachtgevers als bemiddelaars. Helloooww back,  positive branding!

Onder het motto ‘de antwoorden zijn altijd al aanwezig’ adviseer ik iedereen die the click, alias het klikgesprek, gelijk stelt aan winst en aan ‘The Endhet volgende: experimenteer eens met de volgorde van je screenplay. Op een ‘Happily Ever After’-podium is immers ruimte voor de voltallige crew: tijd, branding, profit, gunning, forecasting en ga zo maar door. Al het goede komt nog steeds in drieën: click, claim & close. Lights, camera, action..wie durft?

Muzikale inspiratie? Via de links en de afbeeldingen!

When you take me by the hand
Tell me I’m your loving man
When you give me all your love and do it
Babe, the very best you can

When I get to be in your arms
When we’re all all alone
When you whisper sweet in my ear
When you turn, turn me on

Oh, That’s the way, ah huh, ah huh, I like it, ah huh, ah huh
That’s the way, ah huh, ah huh, I like it, ah huh, ah huh
That’s the way, ah huh, ah huh, I like it, ah huh, ah huh
That’s the way, ah huh, ah huh, I like it, ah huh, ah huh

Banner KC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s