Recruitment en de nalatenschap van David Bowie

Standaard

Banner David

‘We can be heroes’, zong hij, ‘…just for one day’. Niet dat hij zelf een eendagsvlieg was, David Bowie; allerminst!
Hij laat een enórme erfenis na wat betreft songs, films, foto’s, clips, kostuums, teksten en quotes. En zelfs daarmee zouden we hem nog tekort doen. Want David was geen gewoon artiest.

Hij was een visionair, een avantgardist, een strateeg, een kameleon avant la lettre, een voorbeeld for every one of us.Maar bovenal: een zakenman. Een inspirator voor commerciële denkers en aldus ook voor ons onderdanen van het Recruitment-koninkrijk. En daarom, postuum, een eerbetoon aan David Bowie, en welke van zijn lessen wij als recruiters echt ter harte zouden moeten nemen (als we dat niet al doen), aan de hand van mijn persoonlijke David Bowie-top 10:

 

10. Heroes

Wat maakt iemand succesvol, een held, een voorbeeld, iemand om niet te vergeten? Dan heb ik het uiteraard niet over one-hit-wonders of over gebaande paden waarop iemand zich fluks voortbeweegt. Nee, echte helden zijn diegenen die het lef hebben zich kwetsbaar op te stellen, die zich durven te onderscheiden. En die, als dat niet oplevert wat ze gehoopt hadden, gewoon weer verder gaan met zichzelf opnieuw uitvinden. Net zo lang, tot ze meer zijn dan alleen today’s hero.

 

9. Changes

Iedereen in de recruitment-business weet dat dit een volatile wereld is, en dat dit voorlopig nog wel zo zal blijven. Volgens David Bowie is dat geen kwestie van ons op gezette tijden aanpassen, maar veel meer van dat we continu voorbereid moeten zijn op verandering, en liever nog; in staat moeten zijn om die verandering te omarmen, om bij te blijven.

 

8. Under Pressure

Of het nu gaat om het vinden van een top-kandidaat of juist het vinden van die perfecte match als je zelf zoekend bent naar een (andere) baan: de recruitmenttrein vertrekt altijd gisteren en hoewel ook hardstalen zenuwen op de proef worden gesteld als ze snel moeten schakelen: be prepared, het is slechts een voorproefje van wat je te wachten staat als je eenmaal aan boord bent.

 

7. China Girl

Welke grenzen zijn er nog voor je in de huidige online wereld? Of laat ik de vraag anders stellen: zijn er zaken die je beperken in het zoeken of vinden van de juiste baan of die ene perfecte kandidaat? Echt? Durf dan eens buiten de lijntjes te kleuren en verleg die grenzen…eh, grenzen? Welke grenzen?

 

6.  Golden Years

Voor iedereen die er af en toe even klaar mee is: blijf niet te lang hangen in een mislukte match, een afwijzing of een profiel dat bijgesteld wordt. In de race voor goud kan je niet stoppen bij brons of zilver, want als je wil winnen en je tempo of motivatie verslapt, dan word je ingehaald. Loop je race uit, recupereer en hupopnieuw fris en fruitig in die startblokken.

 

5. Modern Love

Of je nou wil of niet, je kunt tegenwoordig niet meer zónder: flexibiliteit. Opdrachtgever, recruiter of sollicitant; het hele proces van vraag en aanbod in de job-matchingwereld vergt een aanpassingsvermogen waar een kameleon anno 2016 nog steeds U tegen zegt. Je kan er niet omheen; de termen ‘mee-veren’, ‘adaptief vermogen’ en ‘organisatiesensitiviteit’ zijn eerder schering dan inslag. Niet dat dat erg is, als je er maar op voorbereid bent.

 

4. Fashion

Ja, natuurlijk kennen we allemaal de dresscodes, de etiquettes, de don’ts en de do’s van zakelijke kleding en representatieve verschijningen. Maar dat betekent niet dat we er allemaal als grijze muizen bij moeten lopen. Waarom doen we dat dan nog zo vaak? Het maakt alleen al zó veel verschil als je wat kleur of een accessoire toevoegt. Trouwens, soms is zelfs in dit geval sprake van less is more: want hoe sierend soms ook; bescheidenheid voegt vaak meer toe als je het eens thuislaat…

 

3. Fame

Vermoedelijk was de titel en de impact van dit nummer aanleiding voor Lady Gaga om een zelfde schmink-statement op haar perzikhuidje te maken (lightning) als David Bowie. In elk geval heeft Miss Gaga haar eerste album nagenoeg dezelfde naam gegeven (The Fame), en dat is geen toeval. Mooi voorbeeld van hoe de ene inspirator de andere weer kan inspireren. En daar gaat het ook om als je gezien wil worden, als kandidaat en ook als expert-recruiter: dan moet je je plek op dat podium innemen. Jezelf als voorbeeld stellen. Maak jezelf vindbaar, zichtbaar en vooral: bereikbaar.

 

2. Dancing In The Street

Zie je het even niet meer zitten? Blijf dan niet in je eentje zitten mokken en zoek de samenwerking op. Vul elkaar aan en steun elkaar waar mogelijk. Zowel collega-recruiters kunnen elkaar complementeren, als ook kandidaten/sollicitanten die elkaar tips geven en elkaar attenderen op interessante vacatures. David Bowie deelde zijn succes en credits graag met mede-artiesten. Dit had een meer dan positieve invloed op de som der delen. Het eindresultaat was namelijk groter en indrukwekkender dan wanneer het een solo-actie had betroffen; denk bijvoorbeeld aan Under Pressure, duet met Queen, Tonight, samen met Tina Turner, Absolute Beginners met Kate Bush en natuurlijk Dancing In The Street met Mick Jagger.

 

1. Let’s Dance

‘Put on your red shoes and dance the blues.’ Ah, een van mijn meest favoriete lyrics ever. Degenen die mij ook maar een béétje kennen, zullen hier niet van opkijken, want ik geloof er heilig in: ook, en zelfs, of júíst, als je een offday hebt: trek eyecatchers van schoenen aan. Rode pumps, já! Voor de mannelijken onder ons: ze zijn er, echt! Smaakvolle, opvallende en toch zakelijke, gedistingeerde exemplaren. Zowel met als zonder veters. Geen idee? Voor suggesties kun je me altijd benaderen. En daar waar het kan: gewoon doen, die rode of gevlamde Allstars.

Het is dat ik mezelf ten doel heb gesteld het in deze blog te houden bij 10 songs en bijbehorende visies. De conclusie is echter, dat we nog zó veel meer van David Bowie kunnen leren, dan ooit in een opsomming als deze naar voren kan komen. Veel meer, dan waarmee ik hem vanaf mijn positie recht kan doen. Daarom als afsluiter datgene wat ik mezelf altijd voorhoud als ik aan David Bowie denk en wat ik iedereen mee wil geven: Wacht niet op verandering. Verander zélf.

The Man Himself zien en horen? Via de afbeeldingen 🙂

Let’s dance
Put on your red shoes and dance the blues
Let’s dance
To the songs playin’ on the radio

Let’s sway
While colour lights up your face
Let’s sway
Sway through the crowd to an empty space

If you say run, I’ll run with you
If you say hide, we’ll hide
Because my love for you
Would break my heart in two
If you should fall
Into my arms
And tremble like a flower

Banner David Bowie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s