First time, first job

Standaard

Banner de eerste de beste.png

Weet je nog? Natuurlijk weet je het nog! Je eerste verliefdheid, je eerste rijles, je eerste baan…die ‘eerste keren’ blijven je bij. Ze vormen referentiekaders die je hanteert bij alle tweede en volgende keren.

Nog niet zo heel lang geleden bleef het voor de meesten onder ons bij een handjevol ‘eerste keren’ wat betreft sollicitatieprocedures en nieuwe banen.

Die állereerste keer natuurlijk, aan het begin van je carrière, en daarna hooguit nog enkele malen als doorstart of om jezelf (intern) te ontwikkelen. Hoe dan ook, de maatschappelijke ladder beklimmen was het doel. Mooi was die tijd waarin bedrijven tegen elkaar opboden om een goede kandidaat binnen te halen en te houden. The sky was the limit. Das war einmal…inmiddels zijn we met zijn allen met een harde klap op aarde terug beland, en het ziet ernaar uit dat we hier voorlopig nog wel even blijven.

Jobhoppen is geen keuze meer, eerder een noodzaak. Deed je jezelf 5 jaar geleden nog tekort als je ergens langer dan een paar jaar bleef hangen, nu mag je als kandidaat blij zijn als je een tweede jaarcontract in de wacht weet te slepen. Je marktwaarde bepalen is van onderhandelingsmiddel, een doel op zich geworden. Zij, die al enige tijd zonder werk zitten en de druk van de financiële verplichtingen voelen toenemen (hypotheek!), zijn geneigd om (te) veel concessies te doen. Hoe begrijpelijk dit ook is, er is geen tweede kans om een eerste indruk te maken.
Maar ja, wat zet een ‘eerste keer’ nou voor zoden aan de dijk als het de zoveelste keer is? Als je weet dat jij niet de eerste, niet de enige, en zeker ook niet de laatste kandidaat in de procedure bent?

Een even simpel als doeltreffend antwoord hierop: laat die ‘eerste keer’, dat je als kandidaat bij een werkgever zit, ook een ‘first time ever’ zijn voor de desbetreffende kandidaat-werkgever. Zorg voor een officieuze preselectie van jezelf, dat is namelijk de beste PR die je krijgen kan. Herschrijf je CV in de richting van de functie. Doe onderzoek naar de aspirant-werkplek en zorg ervoor dat gezien wordt dat je het LinkedIN-profiel van je gesprekspartner hebt bekeken. Laat zien wat je te bieden hebt! Nee, niet alleen op je CV, want wat daarop staat, heb je allemaal al gedaan (verleden tijd!) en dat is allemaal al gecheckt.

Zet je territorium uit op verschillende online plekken (tegenwoordige tijd!), verspreid signalen die tonen welke talenten die je nu nog buiten kantooruren inzet, onmisbaar zijn voor je toekómstige baan (toekomende tijd!).

Strooi er strategisch mee in het rond, zodat je sociale CV uitnodigt en prikkelt. Je beste ambassadeur ben je tenslotte nog altijd zelf.
Op naar een nieuwe eerste keer, the one and only!

First time first love oh what feeling is this 
Electricity flows with the very first kiss 
Like a break in the clouds and the first ray of sun 
I can feel it inside something new has begun 

And it’s taking control of my body and mind 
It begins when I heard I love you 
For the very first time

Banner Robin
Meeluisteren? Dat kan! Via de afbeeldingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s