CV recycling; one size fits more!

Standaard

Banner Multi
Niets menselijks is mij als recruiter vreemd. Kandidaten maken mij maar al te graag deelgenoot van hun verwachtingen, frustraties en
onzekerheden. Soms desgevraagd, veel vaker ongevraagd en meestal uitermate onverwacht.

Wat dat betreft verkeer ik in een extreem luxe positie; ik beschik over een enorme informatieschat aan sollicitatiebevindingen, uitingen van teleurstelling dan wel onbegrip en/of boosheid over afwijzingen of inadequate terugkoppelingen daarover.

Ook verslagen van manieren ter voorbereiding op interviews, klikgesprekken, cases en assessments worden met mij gedeeld. Er komt, kortom, heel wat bij kijken als je solliciteert. Dat is maar goed ook, want juist die persoonlijke beleving en succesformules, good luck charms, rituelen en all time favourites kun je in je voordeel laten werken!

Think again part 1: jezelf buiten spel zetten of op de reservebank gaan zitten. De bijl erbij neergooien als je wordt afgewezen. Waarom zou je? Johan zei het al: als je niet schiet, kun je ook niet scoren. Je moet in jouw geval misschien nog tot je 75e verplicht spitsen om je centrale rol als pa- of matriarch van een inmiddels 4 generaties grote famiglia te kunnen blijven vervullen op de manier zoals je gewend bent. Enne…die loterij gaan we echt niet winnen hoor, dus ga voor plan B of een andere opstelling.

Think again part 2: hulde aan het ritueel van bijvoorbeeld je favoriete schoenen naar een sollicitatie aantrekken, en nog meer hulde aan bijzondere vaardigheden, hobby’s, nevenactiviteiten en andere extra’s. Het is eigenlijk net als met trendy mode-accessoires; je hebt ze niet altijd nodig, maar soms maken ze nét het verschil! Bedenk dus goed, wat je met je unique selling points doet!

Think again part 3: clean up! Kleine wasjes, grote wasjes. Na een opfrisbeurt van je CV geldt: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Doet me denken aan die chocolade figuren tijdens de feestdagen. Eén vorm, verschillende folies. Steek je CV ook eens in een ander jasje, en kijk wat voor effect dat heeft. Probeer verschillende versies uit. Wat voor de ene vacature een harde eis is, hoeft voor een andere baan niet relevant te zijn.
Om in chocoladesfeer te blijven: niet iedereen doet immers aan Sinterklaas of surprise, de populariteit van Piet fluctueert behoorlijk de laatste jaren en de Kerstman moet maar afwachten of hij nog welkom is als Sint Nicolaas zijn Boek heeft bijgewerkt. Gelukkig hebben we dan altijd de paashaas nog!

Recycling rocks! Hoe dat zit? Als je iets van zijn gelegenheidsafhankelijke ballast ontdoet, dan kom je vanzelf bij de mogelijkheden die hergebruik biedt. One man’s trash is another man’s treasure. Daarom nu van mij een chocolade hart onder de riem voor iedereen die vaker moet solliciteren dan hem of haar lief is. Ga uit van jezelf, je mogelijkheden, je vaardigheden en wees daarin vooral niet te bescheiden. Update je sollicitatie-documenten regelmatig, durf andere dingen uit te proberen.

Een afwijzing heeft zelden betrekking op jou als persoon. Het kan dus handig zijn om je CV, brief en/of motivatie per sollicitatie op bedrijfs- of vacaturespecifieke details aan te passen. Zo spreid je op een eenvoudige, tijdsbesparende manier je kansen, én blijf je tegelijkertijd trouw aan je eigen capaciteiten en kenmerken.

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen vergroten bovendien jouw winkansen, zoals de verkoopkansen van de chocolade items vergroot worden dankzij de uitgebreide folie-garderobe. En als je onverhoopt niet meteen je droombaan binnenhengelt? Chocola staat nog steeds te boek als uitermate effectief comfort food. Win-win!

Never could believe the things you do to me
Never could believe the way you are
Every day I bless the day that you got through to me
‘Cause baby, I believe that you’re a star

Everyone’s a winner, baby, that’s the truth
(yes, the truth)

Just to hire you’d be such a thrill
Everyone’s a winner, baby, that’s no lie (yes, no lie)
You never fail to satisfy (satisfy)
Let’s do it again

Banner Hot Chocolate

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s