Foto op je cv? Kijk uit voor de valkuilen-top-5!

Standaard

Banner Foto op de cv - de don'ts

Het is een vraag die veel sollicitanten bezighoudt: plaats je een foto op je cv of niet? En zo ja, hoe zorg je er dan voor dat die foto je cv maakt in plaats van breekt? Wat ons betreft maakt een goede profielfoto je curriculum vitae relevanter. Enerzijds omdat dat een completer beeld geeft van wie jij bent. Anderzijds omdat de meeste mensen visueel zijn ingesteld, waardoor een combinatie van tekst en beeld extra aanspreekt. Bedenk daarom goed, wat je met je profielfoto doet!

You never get a second chance to make a first impression.

Om ervoor te zorgen dat jouw cv-foto voor een goede, professionele eerste indruk zorgt, kun je een aantal zaken maar beter vermijden. Wij zetten de 5 meest voorkomende valkuilen voor je op een rijtje, dus doe er je voordeel mee!

1. #NoFilter
De hashtag geeft het al aan: foto’s die uitgebreid bewerkt zijn, horen thuis op kanalen als Instagram, Snapchat en Facebook. Filters vallen op, en hoe fleurig het resultaat ook is, op je cv maakt dit geen beste indruk. Het gemiddelde kantoor, datacenter of bankgebouw is nu eenmaal geen catwalk. De tip is dan ook: houd het natuurlijk.

2. Snavels, kipfilets en andere vreemde vogels
Op social media vliegen ze ons om de oren: selfies met zwoele blikken, waarin de persoon in kwestie luchtig gekleed poseert tegen een tropische achtergrond. Ook op cv’s zien we dergelijk fotomateriaal regelmatig voorbijkomen. We snappen best dat je je vakantiegevoel het liefst zo lang mogelijk vasthoudt, maar is dat relevant voor de rol waar je op solliciteert? Dus hoe prachtig of stoer ook: duckfaces, kipfilet-push-ups en overige vrijetijdsbeelden matchen niet met je cv. Ons advies: hoe neutraler, hoe beter.

3. Wederhelft
Het lijkt misschien makkelijk en snel om voor je cv een foto te gebruiken waar je je partner of iemand anders van af hebt geknipt, maar weet waar je aan begint! Hoe gezellig de gelegenheid ook was waarop de foto genomen is, een cut-off beeld roept vaak meer vragen op dan dat het beantwoordt. En het laatste wat je wilt is dat een recruiter zich afvraagt van wie die andere wang nou toch is. Voor het beste resultaat adviseren wij daarom: houd het bij jezelf!

4. Tags, anyone?
Nu je toch bezig bent je PR zo goed mogelijk te managen, loont het ook de moeite om eens te kijken wat er online eigenlijk allemaal aan beeldmateriaal van jou te vinden is. Want stel, je solliciteert en de recruiter/werkgever doet een socialmedia-check, terwijl je beste vriend je heeft getagd in foto’s die je liever voor jezelf had gehouden. Dat zou natuurlijk jammer zijn. Vandaar onze tip in deze: google jezelf eens voor de aardigheid. Check en update de privacy-instellingen van je socialmedia-kanalen, zodat what happened in Vegas…

5. Op het randje
Tegenwoordig lopen werk en privé steeds meer in elkaar over. Thuiswerken, teamuitjes en terrasjes met collega’s zijn dan ook eerder regel dan uitzondering. Het voordeel is dat je je collega’s tijdens informele borrels snel beter leert kennen, wat de werksfeer vaak ten goede komt. Bijkomend dingetje is wel dat er bij dit soort gelegenheden altijd wel (onverwachte) fotootjes worden genomen. Begrijpelijk, want elk gezellig moment verdient een leuk aandenken. Voor in je privéplakboek. Want zo’n herinnering op je cv zetten (onscherp beeld, glas in de hand of voor je op tafel) doet weinig goeds voor je professionele uitstraling. Ja, óók als je een carrière als sommelier ambieert. We benadrukken het nog maar eens: het gaat om jou.

Al met al luistert het plaatsen van de juiste foto op je cv heel nauw. Er zijn minstens zo veel don’ts en no-go’s als do’s en tips die we je wat dit betreft kunnen geven. Kort samengevat: of je nu kiest voor een zwart-witbeeld of een kleurenfoto, blijf weg van vakantiekiekjes, gehalveerde foto’s en slecht belichte plaatjes. Laat ook suggestieve poses en dorstlessende feestfoto’s voor wat ze zijn: geschikt voor je socials. Andersom geldt dan weer, dat je een mooi professioneel profielportret ook prima voor andere dingen kunt gebruiken dan alleen je cv.

Banner Duran Duran

Een suggestie over “Foto op je cv? Kijk uit voor de valkuilen-top-5!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s